مالیات بر ارث چیست و چگونه محاسبه و پرداخت می شود

مالیات بر ارث چیست و چگونه محاسبه و پرداخت می شود

مالیات بر ارث چیست و چگونه محاسبه و پرداخت می شود ؟مالیات بر ارث یکی از ابزارهای مالیاتی است که دولت‌ها برای کسب درآمد و همچنین توزیع مجدد ثروت در جامعه به کار می‌گیرند. این نوع مالیات، پس از درگذشت فرد و در فرآیند انتقال دارایی‌ های او به وارثان وضع می‌شود. اهمیت مالیات بر ارث نه تنها در جنبه‌های اقتصادی آن بلکه در ابعاد اجتماعی و حقوقی نیز قابل توجه است و لازم است که همه افراد از شرایط و مراحل انجام آن آگاهی داشته باشند. به همین منظور در این مقاله از شرکت حسابداری بهین تراز زرین که یکی از برترین مراکز آموزش حسابداری اصفهان است قصد داریم شما را با مالیات بر ارث و نحوه محاسبه و پرداخت آن بیشتر آشنا نماییم. در ادامه با ما همراه باشید.

تعریف و ماهیت مالیات  بر ارث

مالیات بر ارث به مالیاتی گفته می شود که به ارث یک شخص پس از فوت وی تعلق می گیرد. در واقع هنگامی که شخصی از دنیا می رود اموال منقول و غیرمنقول وی به وراث او می رسد. وراث برای آن که بتوانند این اموال را ما بین خود تقسیم نمایند می بایست مالیات آن را به صورت مستقیم به دولت پرداخت نمایند. به همین منظور لازم است تا وراث ظرف مدت زمان یک سال از زمان فوت متوفی اظهارنامه ای را که تحت عنوان اظهارنامه مالیات بر ارث می باشد تکمیل نموده و آن را به مراجع مربوطه تحویل دهند. در این اظهارنامه وراث می بایست تمامی اموال منقول و غیر منقول فرد متوفی را به همراه ارزش تقریبی هر یک به صورت دقیق بنویسند. نوشتن اضهارنامه مالیات بر ارث با وجود آن که شاید ساده بنظر برسد از ظرافت ها و پیچیدگی هایی برخوردار است که برای آن که بتوانید به بهترین نتایج دست پیدا کنید می توانید در آموزشگاه حسابداری اصفهان این مراحل و فرآیند ها را فرا بگیرید و یا از متخصصان فعال در این مجموعه مشاوره و راهنمایی دریافت نمایید.

طبقه وراث چیست و نحوه تعیین نرخ مالیات بر ارث چگونه است؟

برای آن که بتوانیم میزان مالیات بر ارث را محاسبه و پرداخت نماییم لازم است تا ابتدا وراث را طبقه بندی نماییم. بر طبق طبقه بندی که در ماده 18 قانون مالیات های مستقیم ارائه شده است وراث به سه دسته طبقه اول، طبقه دوم و طبقه سوم تقسیم بندی می شوند که بر اساس این تقسیم بندی میزان سهم الارث هر یک از وراث مشخص شده و نرخ مالیات آن ها نیز با توجه به این تقسیم بندی متفاوت می باشد. در این تقسیم بندی ارائه شده پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد در طبقه اول، اجداد، خواهر و برادر و اولاد آن ها در طبقه دوم و عمو، عمه،خاله، دایی و اولاد آن ها نیز در طبقه سوم قرار می گیرند. بر اساس این طبقه بندی میزان مالیاتی که افراد واقع در طبقه اول می بایست پرداخت کنند نسبت به طبقه دوم و طبقه دوم نیز نسبت به طبقه سوم کمتر است. به عنوان مثال چنانچه فرد متوفی دارای وسیله نقلیه باشد وراث طبقه اول با پرداخت 2 درصد مالیات، وراث طبقه دوم با پرداخت 4 درصد و وراث طبقه سوم نیز با پرداخت 8 درصد مالیات می توانند وسایل نقلیه فرد متوفی را به نام خود انتقال دهند. این درصد ها برای سایر دارایی های فرد متوفی مانند سهام بورسی، سپرده های مجاز بانکی، املاک و … متفاوت می باشد که این موارد در جدولی تحت عنوان مالیات بر ارث مشخص شده است.

مالیات بر ارث چیست

مالیات بر ارث چگونه پرداخت می شود؟

در مرحله اول برای آن که بتوانید مالیات بر ارث را پرداخت نمایید در ابتدا می بایست گواهی انحصار وراثت را داشته باشید. در واقع در این گواهی که در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم و با امضای سه شاهد تهیه می گردد مشخص می گردد که چه کسانی وراث فرد متوفی بوده و هر یک به چه میزان از اموال متوفی سهم دارند. گواهی حصر وراثت در نهایت و پس از ارائه مدارک به دفاتر خدمات قضایی پس از 2 ماه صادر می گردد.

حال که گواهی انحصار وراثت را تهیه نمودید با ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث و انجام روند قانونی آن هر شخص ملزم به پرداخت مالیات مشخص شده می گردد. در زمانی که وراث مالیات های خود را پرداخت نمایند اداره مالیات به آن ها گواهی تحت عنوان مفاصاحساب ورثه تحویل می دهد که این گواهی نشانگر پرداخت مالیات توسط ورثه می باشد. اما شما نمی توانید با در دست داشتن این برگه نقل و انتقال اموال را انجام دهید. در واقع پس از دریافت این گواهی لازم است که برگه مفاصاحساب و حصر وراثت را به دفترخانه های اسناد رسمی تحویل بدهید. این مراکز مدارک مربوطه را به اداره ثبت تحویل می دهند. اداره ثبت پس از مدت زمانی در حدود دوماه یک سند تک برگ به اسم وراث صادر و به محل زندگی آنان پست می کند که وراث با این سند تک برگ می توانند اموال مربوطه را بفروش برسانند.

اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که قصد انجام این فرآیند ها را دارید باید به شما بگوییم با وجود توضیحات ساده ای که در این بخش به آن پرداخته شد این مراحل و فرآیندها دارای پیچیدگی هایی می باشند که توصیه می شود از افراد متخصص و ماهر در این زمینه مشورت و کمک بگیرید تا دچار مشکل نشوید. در همین راستا می توانید از متخصصان فعال در شرکت حسابداری اصفهان مشاوره های لازم را دریافت نمایید.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی نمودیم به صورت مختصر شما را با مالیات بر ارث و نحوه محاسبه و پرداخت آن آشنا نماییم. بر اساس مطالب گفته شده در بالا متوجه شدیم که مالیات بر ارث به مالیاتی گفته می شود که بر اموال یک فرد پس از مرگ وی تعلق می گیرد و تا زمانی که این مالیات توسط وارثان پرداخت نگردد امکان نقل و انتقال اموال وجود ندارد و هر یک از وارثان مطابق طبقه بندی که در بالا اشاره شد می بایست مالیات خود را پرداخت نمایند. حال چنانچه شما عزیزان در مسیر پرداخت مالیات بر ارث می باشید ما به شما توصیه می نماییم جهت گرفتن بهترین نتایج و عدم ایجاد مشکل در هنگام پرکردن اظهارنامه و… از متخصصان و مشاوران فعال در مجموعه حسابداری بهین تراز زرین که از بهترین و معتبرترین موسسه حسابداری اصفهان است کمک بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
احساس رایگان برای کمک!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *